Дълготрайно моторно масло (Longlife Oil) - какво трябва да знаете

Дълготрайно моторно масло (Longlife Oil) - какво трябва да знаете

Карайте по-дълго, без да сменяте маслото. Много обещаваща идея за много шофьори. Това е възможно чрез използването на така нареченото дълготрайно моторно масло. Това са специални, по-тънки масла, които издържат по-дълго и благодарение на различни добавки също имат висока смазочност, но те са и по-скъпи. Ще ви кажем кога използването на дълготрайни масла може да си струва.

• Публикувано на 08.03.2021 г. • Актуализирано на 7 март 2024 г.

Моторното масло има много важни функции в автомобила. Това включва основно смазване на движещи се части в двигателя. В допълнение, двигателното масло също така поема задачата да охлажда различни части и да разсейва топлината, генерирана от процесите на горене в автомобила. Добавките в моторното масло намаляват риска от корозия в двигателя и триенето между движещите се части. Много високите температури и високото налягане гарантират, че маслото бързо остарява. Той губи важни свойства в процеса.

Следователно трябва да извършвате често редовна смяна на маслото. До 60-те и 70-те години такава смяна на маслото беше задължителна на определени интервали, а именно на всеки няколко хиляди километра. Интервалите за смяна на маслото вече са значително по-дълги. В зависимост от типа и употребата на превозното средство, смяната на маслото трябва да се извършва на всеки 14 000 до 15 000 километра или на всеки дванадесет до 18 месеца. За тези, които искат да удължат тези периоди, маслата обобщени под термина дълъг живот, могат да бъдат алтернатива. Можете да използвате тези дълготрайни масла както за бензинови, така и за дизелови двигатели.

Какво представлява дълготрайното моторно масло?

Longlife маслата са специални конфигурации, които се състоят от висококачествено базово масло и различни добавки. По принцип тези масла са доста тънки. Специалните добавки гарантират, че маслото с дълъг живот има и висока смазочност. Основната му цел е, че можете да постигнете значително по-дълги интервали за смяна на маслото с постоянната употреба на това масло.

Това е възможно само за превозни средства или двигатели, които са обявени за подходящи от производителя. VW например работи с Castrol, британски производител на индустриални смазочни материали и смазочни материали за превозни средства, върху дълготрайни моторни масла от 1999 г. насам. VW обикновено препоръчва дълготрайни масла с обозначение 5W-30. Други производители, например BMW, Audi или Seat, също разчитат на дълъг живот. Можете да разберете дали вашият автомобил е подходящ за това директно от производителя или в ръководството за потребителя. Ако вашето превозно средство е предназначено за дългосрочно обслужване, можете да използвате само подходящо дълголетно двигателно масло. Можете също така да разберете кои масла са особено подходящи за вашия автомобил в ръководството за потребителя или в сервиза.
Важно: Трябва абсолютно да се придържате към посочената марка и спецификация за вискозитет и качество, в противен случай това може да доведе до повреда на двигателя. Освен това можете да използвате само маслата, които са одобрени за вашата кола. Различни специализирани списания обаче критикуват факта, че много етикети на дълготрайни масла не винаги ясно показват дали маслото е одобрено от съответния производител.

Можете да разпознаете двигателните масла с дълъг живот по типичните обозначения SAE 0W-30 или 5W-30. Това са типологии на моторните масла според стандарта на Американското общество на автомобилните инженери (SAE). Числото пред W означава вискозитета на маслото, когато двигателят е студен, числото след W за вискозитета, когато двигателят е топъл. Типично свойство на дълготрайните масла е доброто им смазване, когато двигателят е студен. Това също е доста важно за живота на двигателя и моторното масло.

SAE класове: какво е това?

• Повечето дълготрайни масла имат обозначения като SAE 04-30 или 5W-30. Какво се разбира под това? Обясняваме ви го, използвайки обозначението SAE 5W-30:
• SAE означава, че класификацията се основава на стандартите на Обществото на американските инженери. Това определя класовете SAE от 1911г.
• 5W показва стойността на нискотемпературния вискозитет (W означава зимна годност). Моторните масла с този клас на вискозитет все още могат да се изпомпват при ниски температури, дори до температура от минус 35 градуса по Целзий. Класовете на вискозитет започват от 0W (много тънки) и достигат до 25W.
• 30 е стойността на вискозитета при висока температура; класовете вискозитет започват от 8 (много тънки) и достигат до 60 (много дебели).

Как работи моторното масло с дълъг живот?

В миналото интервалите за смяна на маслото в автомобилите бяха строго предписани и се основаваха или на изминатите километри, или на фиксирани месечни периоди. Днес модерните технологии в автомобила правят възможно интервалите между смяната на маслото да се определят индивидуално в зависимост от различни фактори. С концепцията за дълъг живот многобройни параметри се измерват с помощта на различни сензори и се предават на контролния блок за изчисление. Преди всичко това включва задвижваните скорости, броя на постигнатите обороти, поведението на ускорението и спирането, нивото на маслото и температурата на маслото, както и разхода.

Стилът на шофиране оказва голямо влияние върху моторното масло и неговите свойства или процеса на стареене на моторното масло. Ако колата е внимателно загрята и управлявана на дълги разстояния без екстремно напрежение, това има положителен ефект върху качеството на моторното масло и съответните интервали за смяна на маслото. От друга страна, много кратки пътувания и по-голямо натоварване на двигателя имат тенденция да имат отрицателен ефект върху двигателното масло. Тогава смяната на маслото трябва да се извършва на по-кратки интервали.

За да изчисли тези интервали, блокът за управление определя съответното качество на маслото въз основа на стила на шофиране и натоварванията. След това технологията изчислява кога трябва да карате колата си за следващата смяна на маслото. Така че изцяло от вас и вашия стил на шофиране зависи дали и, ако да, с колко дълго можете да подобрите интервала до следващата смяна на маслото с масло с дълъг живот.

Ако използвате дълготрайно масло, не трябва да го смесвате с други моторни масла. Тъй като специалното моторно масло не се предлага навсякъде, най-добре е винаги да имате литър масло резерва. Тогава за вас ще се погрижим, ако трябва да зареждате по пътя.

Предимства на дълготрайното масло

По принцип използването на дълготрайно моторно масло означава по-високи разходи, тъй като това моторно масло е малко по-скъпо от конвенционалните продукти. В дългосрочен план обаче маслото с дълъг живот може да се изплати. Поради тънката си течност има по-малко съпротивление от вискозно студено моторно масло, когато двигателят се загрее. Това намалява потреблението. В допълнение, специалните добавки в маслото могат да намалят триенето в двигателя и по този начин също така да намалят разхода. В дългосрочен план това също може да има положителен ефект върху експлоатационния живот на двигателя. В крайна сметка обаче това зависи в голяма степен от вашия индивидуален стил на шофиране.

Възможна алтернатива: масла с нисък вискозитет

Според ADAC маслата с дълъг живот са сред така наречените нисковискозни масла, които автомобилният клуб е тествал за своите свойства и преди всичко за ефективността си. Следователно ниско вискозитетните масла са синтетични и хидрокрекирани масла с висок индекс на вискозитет и ниска загуба на изпарение, които са в диапазона SAE 0W-16, 0W-20, 0W-30, 0W-40. Според проучванията на ADAC с тези масла са възможни следните икономии на потребление: кратки пътувания от четири до шест процента, градски / селски маршрути, смесени от два до четири процента и магистрала до два процента. Според ADAC някои производители пълнят автомобилите с ниско вискозитетно масло в завода, за да постигнат по-ниски стойности на официалното потребление.

Фактори, влияещи върху живота на маслото
• Брой студени стартове
• Делът на трафика на къси или дълги разстояния
• Пълно натоварване
• Ниво на скорост
• Поведение за ускорение и спиране


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg