Защо трябва да се сменя трансмисионното масло на скоростната кутия

Защо трябва да се сменя трансмисионното масло на скоростната кутия

Маслото на скоростната кутия е един от най-важните компоненти, които оказват влияние върху ефективната работа на автомобила. Повечето шофьори забравят, че трябва да се погрижат за неговата смяна.

• Публикувано на 28.01.2021 г. • Актуализирано на 27 октомври 2023 г.

Какво представлява маслото на скоростната кутия?

Трансмисионното масло представлява смазващо вещество, което се намира в скоростната кутия и благодарение на което се намаляват износването на вътрешните елементи на предавателната кутия. Това масло има по-висок вискозитет от вискозитета на моторното масло, за да защитава по-добре предавките и осигурява плавен преход между тях.

Кога се сменя маслото на скоростната кутия?

Истината е, че няма точно определено правило кога трябва да смените маслото на скоростната кутия. Всичко зависи от условията, начина ви на шофиране и най-вече от препоръките на производителя на превозното средство.

Специалистите съветват да правите проверката в автосервиз на всеки шест месеца за нивото на маслото в скоростната кутия (или на всеки 10 000 км). Ако забележите, че цветът му е променен или че е замърсено, задължително трябва да го смените.

Обърнете внимание на посоченото от производителя време за смяна на маслото. Обикновено тази информация е посочена в техническата документация на автомобила. Ако такава липсва, тогава се препоръчва маслото да се подменя на всеки 100 000 км. или приблизително на всеки седем години (за ръчна трансмисия) и на всеки 60 000 км. при автоматична трансмисия.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg