Заслужава ли си покупката на употребяван електрически автомобил

Заслужава ли си покупката на употребяван електрически автомобил

Какво трябва да гледаме и какво трябва да знаем, когато купуваме употребяван електрически автомобил?

• Публикувано на 18.03.2021 г. • Актуализирано на 21 юли 2022 г.

В момента няма толкова много употребявани електрически автомобили, които можете да си купите. Това, което има обаче, са преобразувани електрически автомобили. Това означава, че купувате електрическа кола с двигател с вътрешно горене, която е превърната в електрическа кола.

Така че всеки, който иска да закупи употребяван електрически автомобил е изправен пред редица въпроси. Ще има ли късмета да намери оригинален електрически автомобил или ще попадне на преобразуван? По кой маршрут ще го използва най-често?

Електрическите автомобили са идеални за градски трафик, защото тук винаги има възможност за зареждане, рядко карате по-бързо от 50 км / ч. Но електрическата кола е идеална и за хора, които живеят недалеч от големия град.

Независимо дали ще се обърнете към дилър или ще огледате различните портали за продажба, винаги ще намерите точния автомобил. Защото, ако решите да се справите без комфорт и не държите на определени марки, можете да конвертирате превозни средства с двигатели с вътрешно горене в електрически автомобили.

Как да заредя електрическата си кола?

Всеки нормален битов контакт с 220/230 волта е 16 ампера. Ако не сте сигурни - защото живеете в стара къща със стара електрическа инсталация например - можете предварително да се консултирате с електротехник. Така че да няма пожари по кабели или други извънредни ситуации.

Пробег

Пробегът все още е голям проблем. Много хора все още се страхуват да не останат по пътя. Просто трябва да помислите за маршрутите, за които най-често се нуждаете от електрическата си кола. Защото така избирате батериите и съответно обхвата. Оловните батерии са евтини, но предлагат само обхват от 50 до 70 километра. Ако изберете по-скъпите литиево-йонни батерии, ще получите два пъти по-голям обхват. Такава батерия издържа средно 10 години или 30 000 до 100 000 километра. Друго нещо, което трябва да се знае е, че оловните батерии никога не работят напълно празни, а никел-кадиевите батерии първо трябва да се изпразнят, за да могат да се заредят.

Колко може да струва употребяван електрически автомобил?

Когато изберете автомобил сте наясно за марката, годините и стойността на автомобила, но е важно да знаете какви батерии са инсталирани. Превозните средства с оловни батерии са по-евтини. Друг вариант е да закупите електрическа кола без батерии. Такъв автомобил може да се намери за около 4000 евро. А за батериите отделно, ще трябва да платите още между 3500 и 14000 евро в зависимост от вида на батерията.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg