Спирачната течност в автомобила - какво трябва да знаете

Спирачната течност в автомобила - какво трябва да знаете

Освен маслото, спирачната течност е най-важната течност в автомобила, защото е за сигурност. Следователно трябва да ги проверявате редовно.

• Публикувано на 26.03.2021 г. • Актуализирано на 20 август 2023 г.

За какво се използва спирачната течност?

Спирачната течност в автомобила се използва от спирачната система за прехвърляне на силите от крака към спирачките. Това обикновено се случва чрез спирачния педал, спирачния предавател, усилвателя на спирачката, спирачната линия и спирачната накладка. При спиране те притискат накладките към спирачния диск. Течността предава силите в спирачната система. Ако спирачната течност е твърде старa, силата не може да се прехвърли в екстремни ситуации. Ако нивото на пълнене в спирачната система е твърде ниско, въздухът ще се изпомпва в тръбната система и вече няма да може да предава спирачна сила. Следователно трябва да проверявате редовно спирачната система и редовно да подменяте течността.

Колко често трябва да се сменя спирачната течност?

Повечето производители определят редовни промени за спирачната течност за своите модели, за разлика от спирачната накладка. Ако карате стара кола, трябва да сменяте течността на всеки две години, независимо от това колко далеч е шофирана колата. Спирачната течност е хигроскопична и привлича вода с течение на времето. Това свежда до минимум спирачната сила и евентуално води до корозия в спирачната система, например по линиите или върху механичната спирачка на колелото. В най-лошия случай твърде високата част от водата в специалната течност може да доведе до отказ на спирачката. Ако сменяте течността по-рядко, трябва да проверявате течността на всеки няколко месеца. Погледът под капака на разширителния резервоар често е достатъчен. По този начин можете бързо да видите дали течността в резервоара за спирачна течност е под предписания минимум и можете да напълните разширителния резервоар със спирачна течност.

Можете ли сами да смените спирачната течност?

С ръчно умение можете сами да смените спирачната течност. Тъй като обаче това е компонент, свързан с безопасността, съветваме да не го сменяте сами. Вместо това по-добре отидете в автосервиз. Смяната на течността на спирачната система отнема около половин час и не струва много пари.

Защо спирачната течност трябва да се сменя от професионалист?

Спирачката е компонентът, който предлага най-голяма безопасност. Ако не работи правилно, излагате себе си и другите на опасност. Има разнообразие от различни течности, като най-често срещаните течности са DOT 3, DOT 4, DOT 5 и DOT 5.1. Тези DOT класове се различават по отношение на точката на кипене и нискотемпературния вискозитет.
Трябва да знаете точно коя течност е предписана и одобрена за вашата кола. Не трябва да смесвате различните видове. Ако производителят предлага няколко одобрения за различни класове DOT, изберете най-високия възможен клас при презареждане. Той е по-устойчив на температура и по-малко привличащ вода от по-нисък клас. Течността в спирачната система е отровна и корозивна и трябва да се третира по съответния начин.

При смяна старата течност трябва да се събира директно. След това старата спирачна течност трябва да се изхвърли правилно. При смяна на спирачната течност не трябва да влиза въздух в системата. Дори и най-малкият въздушен балон, спирачната течност няма да може да предава спирачна сила за спиране. В допълнение към смяната на спирачната течност в автосервиза ще проверят и цялата спирачна система и ако дисковете или спирачните накладки са износени ще ви информират.


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg