Колата ви оставя мазни петна по пътя - възможни причини

Колата ви оставя мазни петна по пътя - възможни причини

Ако колата ви оставя следа по пътя или петна по пода на гаража, вероятно някъде има теч на масло и трябва да реагирате бързо.

• Публикувано на 11.02.2021 г. • Актуализирано на 26 юни 2024 г.

Ако колата остави тъмни петна по пода на гаража или паркинга, всеки шофьор трябва да бъде предупреден. В най-добрия случай това е просто конденз от климатика. В най-лошия случай маслото от двигателя се събира под превозното средство. Тогава трябва да реагирате бързо.

Погледнете внимателно петното и го избършете леко с кърпа. Ако течността е тъмна, миризлива и мазна, това е моторно масло.
Важно: маслото може да пълзи. Положението на масленото петно не разкрива автоматично мястото на теча. Хидравличното масло на сервоуправлението или маслото на трансмисията. Кафяви или зеленикави петна могат да показват изтичане на спирачна течност. Тази течност може да бъде много дразнеща за кожата, очите и дихателните пътища.

Окончателната диагноза трябва да бъде поставена от професионалист в автосервиз. Той ще установи причините. Много често трябва да се сменят само евтини уплътнителни пръстени.

Посетете автосервиз и отстранете повредата

Ако двигателят работи с твърде малко масло, липсва смазка за гладка работа. Съществува риск от прекомерно износване на подвижните части и в най-лошия случай непоправими повреди на двигателя. Тогава наистина ще бъде скъпо.
Ако в хидравличната система на сервоуправлението липсва масло, кормилната уредба може да се повреди. Ремонтът може да струва много пари дори в този случай. Особено когато течът е дълбоко скрит.
Ако автомобилът загуби трансмисионно масло, може да се наложи да се свали или демонтира цялата трансмисия.
Ако колата ви оставя следа по пътя, нещата могат да станат много скъпи и опасни.

Ако забележите, че капе масло от колата ви или оставя маслена следа, спрете край пътя и се обадете на Пътна помощ!


Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg