Кога можете да включите задна светлина за мъгла

Кога можете да включите задна светлина за мъгла

Изведнъж колата ви навлиза в димна завеса. Не виждате нищо освен бяла мъгла. Тогава трябва да действате бързо. Това означава, че трябва да намалите скоростта и да включите задната светлина за мъгла. Със задната светлина за мъгла предупреждавате шофьорите зад вас. За използването на задната светлина за мъгла се прилагат строги правила от Закона за движение по пътищата.

• Публикувано на 25.03.2021 г. • Актуализирано на 18 октомври 2023 г.

Кога можете да включите задната светлина?

Когато навлезете в мъгла, трябва да карате много внимателно, да намалите значително скоростта си и да сте готови за спиране. Можете да включите задната светлина за мъгла на автомобила само ако видимостта през мъгла е по-малка от 50 метра. При фаровете за мъгла изглежда различно. Те могат да се включват не само при гъста мъгла, но и при много лошо време като проливен дъжд или снеговалеж. Контролната и предупредителна светлина със символа на лампа на таблото или на превключвателя на светлината ви показва по време на пътуването дали задната светлина за мъгла е включена. Когато стане по-ясно и отново има добра видимост, трябва да изключите задната светлина за мъгла, защото нейната ярка светлина заслепява шофьорите зад вас.

Как и къде да включа задната светлина за мъгла?

В зависимост от марката и модела, превключвателят за задна светлина за мъгла е разположен на превключвателя на светлините или вляво от волана. Точната позиция и функционалност са в инструкциите за експлоатация на автомобила. Задната светлина за мъгла не трябва да се бърка с фаровете за мъгла. Докато задната светлина отзад свети много ярко и червено, фаровете за мъгла отпред светят ярко и бяло. Можете да включите фаровете само ако мъгла, снеговалеж или дъжд значително влошат видимостта. По принцип можете да включвате задната светлина за мъгла на автомобила само когато видимостта е по-малка от 50 метра - дори ако метеорологичните условия са неблагоприятни.

Какви са санкциите за неправилно използване?

По принцип няма задължение шофьорите да използват задната светлина за мъгла. Така че не е нужно да ги включвате при мъгла, проливен дъжд или снеговалеж. Ако активирате задната светлина, не трябва да я забравяте и трябва да я изключите отново, когато видимостта е повече от 50 метра.

При неправилна употреба на задната светлина, ако видимостта е повече от 50 метра може да бъдете глобени от органите на Пътна полиция.

Споделете статията
Автор: Иван Иванов
Източник: АВТОНЕТ БГ
Сайт: avtonet.bg